Enerji

Enerji

Elektrik tesisatı ile ufak tefek notlar iletmiş ve bazı fotoğraflarda bahsetmiştim. Ama bu konu başlı başına karavan hayatınızı belirleyen en önemli unsur. Enerji ve su ihtiyacınızı çözdüğünüz sürece bağımsızlığınıza kavuşursunuz.

Enerji ihtiyacınızı sağlamanız için tek yol güneş panelleri. Diğer alternatifler 2 günde bir şebekeye bağlanmak veya jeneratör çalıştırmak ( 2 günde bir şebekeye bağlanmak bence karavancılığın bağımsızlığına ters). Güneş panellerinde uzay araştırmalarında kullanılan panellere ulaşacak bütçemiz olmadığına göre piyasada bulunan 100-150W arası panellerden birini seçmeniz gerekiyor. Ağırlık benim için önemli değil diyorsanız, alüminyum çerçeveli paneller ucuz pratik bir çözüm. Pratik çözümler bana uymadığı için :) Yarı esnek dört panel alarak işe başladım. Panelleri bulmak biraz zor oldu yeni gümrük vergileri nedeniyle bu tip özel ürünlerin ithalatı pahalı ve zor hale gelmiş. 17M3 araç güzel bir iç mekan sunmakla beraber küçük bir tavan alanına sahip. Tavanda 4 panel, 3 heki ve uydu anten deyince bir karış boşluk kalmadı :)

Güncelleme; esnek paneller aracın esnemesi sonucu kısa devre yapıp bozuldu. Bütün panelleri klasik sert panellerle değiştirmem gerekti….. ilgili link için

DSCN1255
Çatı çalışmaları

 

DSCN1261
Çatıya takılacak başka bir şey kalmadı :)

 

Şarj regülatörü olarak MPPT tipi regülatörü tercih ettim. Kapalı havalarda, güneşin yatık olduğu sabah ve akşam saatlerinde de şarj yapma imkanı sunuyor.

DSCN1621
Paneller iş başında regülatör çalışıyor. Daha sonra regülatörü 40A olan ile değiştirdim

Enerjiyi depolamak için internetten 235 Ah’lik iki adet jel akü sipariş ettim. 29 temmuzda verdiğim siparişi 20 Ağustosa kadar göndermeyi beceremeyen firma nedeniyle siparişimi iptal ederek başka bir firmadan aldığım 200 Ah’lik iki akü ile sistemi kurdum.

DSCN1622
İki akü yaklaşık 125kg. Aküleri paralel bağladım. 400 amperlik stoğum var :) NOT: 400 amperin hepsini kullanma şansınız yok yoksa aküleri bitirirsiniz sorunsuz olarak 200-250 amperiniz var hesabınızı buna göre yapın

Mümkün olduğunca her cihaza ayrı bir sigorta bağlamaya çalıştım. 6 adet 5A, 3 adet 10A ve 3 adet 15A olmak üzere toplam 12 adet sigorta mevcut. En fazla enerjiyi Buzdolabı ve tuvalet çekiyor.

DSCN1623
Sağ tarafta 4’lü ve 8’li 12v sigortalar. Sol üstte Pako şalter ve yanında 4 adet 220v için sigorta gurubu. Altta temiz ve kirli su göstergeleri.

 

DSCN1646

220V sistem için bir tane pako şalter aldım. Bu şalterde üç konum var. “0” hiç Bir şey olmuyor :) “1” konuma şebekeden enerji aldığımda sigortalara yol verecek şekilde bağlantı yaptım. Buzdolabına, Bulaşık makinesine (gerçekten bulaşık makinesi var ) şofbene, akü şarjı için redresöre ve bir adette mutfak tezgahına bağlantı. “2” bu konumda invertörden 220V enerji elde edeceğim. Buzdolabı bu konumda enerji almayacak zaten 12V ile çalışıyor. Bulaşık makinesi, şofben ve mutfak tezgahına enerji gidecek.

Kablolama için imalatın en başında kaplamaların altına spiral kablo kanalları döşedim. Kablolama için geç alev alan marin tip 12V kalaylı kablo kullandım. Kablo kesitlerinde sanırım biraz işi abartım. Aydınlatma için 2×1,5mm. Fanlar, tuvalet, hidrofor için 2×2,5mm. Buzdolabı için 2x4mm. Su depoları göstergeleri için 2×0,75mm lik kablo kullandım. Güneş panellerinden gelen kablo ise 6mm lik kablo. 12V sistemde kablo mesafeleri önemli kısa hat enerji kaybını önleyecektir.

DSCN1423

DSCN1462

banyo-masa arası küçük dolap

Kablolama sırasında renk karmaşası iş yaparken dikkatli olmayı gerektiriyor. Marin sektör mavi ve kahverengi. Araç kabloları kırmızı ve siyah. 220V Mavi, kahverengi ve toprak hattı sarı yeşil. Renkleri standart olarak kullanıyor. Karavanda bu kabloların hepsini kullanmak zorundasınız. Renkleri iyi tespit edin “artı ve eksiyi “ karıştırırsanız aletlerinize veya kendinize zarar verebilirsiniz ( 12v ne olacak demeyin özellikle akülerde sağlam amper var).

Enerji sistemi genel olarak Oturma gurubunun altında. Bu alanda 2 akü, invertör (12v dan 220v elde etmek için) ve redresör ( ihtiyaç halinde şebekeden aküleri şarj etmek için). Enerji bölmeniz ısı üretecek cihazlara sahip olduğu için dışarıya bir havalandırma ızgarası koymanızda yarar var ( içeri su girmeyecek uygun bir ızgara). Enerji bölmesine dışarıdan elektrik girişi için kapaklı ve erkek uçlu bir priz monte etmeyi unutmayın.

Kablolama baştan çok iyi planlamanız gereken bir konu. Aydınlatmalar nereye gelecek, kaç adet olacak. Buzdolabı, tuvalet, depo göstergeleri, ısıtıcı, sıcak su sistemi, televizyon ve hidroforun yeri önceden tespit edilmeli ufak tefek oynamalar için bir miktar paylı kesim yapılmalıdır. 12V ve 220V için ayrı hatlar çekmeniz gerekiyor. Geç alev alan ve alevlendiğinde zehirli gaz çıkarmayan kaliteli kablolar kullanın. Duvarın arasında bir sorun olursa bunu çözmeniz size çok daha pahalıya patlayacaktır.

sevgiler

 

14 yorum

  1. Tunç bey merhaba.
    Ürünü incelerken , blogunuzda daha önce dikkat etmediğim Epever TRACER MPPT şarj cihazınızı gördüm. Aynı ürünün birde iki ayri akuye sarj yapma imkani veren Duo modelide var. Ilave olarak urun de ısı sensörü ve takip monitöride var. Ürünün performansı ve kullanım kolaylığı açısından düşüncelerinizi öğrenmek isterim. Daha ekonomik ürünler de yerine tercih edilebilirdi denilebilir mi?
    Iyi günler, keyifli geziler
    Sağlıklı günler…

    Janberk Aydemir

    1. Merhaba,

      Bu üründe de ısı sensörü ve takip monitörü var. Sistemi ilk kurduğumda toplam 480 watt gücünde panelim vardı. Sonradan esnek paneller sorun çıkarınca yerine standart panellerden taktım sistem 630 watta çıktı. Böyle olunca şarj regülatörü zayıf kaldı. Ama bu markadan memnun kaldığım için yine aynı markanın triton4210n modelini getirttim. Ondan da memnunum güneşi görünce 40 amper basıyor Ben 200 lük iki aküyü paralel bağladığım için ayrı ayrı akü şarjına ihtiyaç duymadım. O yüzden Duo modelini bilmiyorum.

      Sevgiler
      Tunç

  2. Tunç Bey Merhaba, Gezenbilir forumdan sonra bloğunuza geçtim. Anlatımlar çok başarılı.Ellerinize,emeklerinize sağlık. Aynı Aracı/modeli dönüştürmek için arıyorum.Bir yandan da lojistik,malzeme planlamalarımı yapıyorum.
    Panallerde mono mu Poly Mi tercih ettiniz ? Birde PSA gurubunda tavan da Panel montajlanabilecek alanın eni tam olark ne kadardır? Havalandırmaları da bu ölçülere göre planlamak gerekli.Siz üst,ön 2 adet Hekiyi bu yüzden geriye çekmek durumunda kalmıştınız tercihinize göre,yanılmıyorsam.
    Her türlü görüş ve bilgi paylaşımınız için şimdiden çok teşekkür ederim.Saygılarımla

    1. Merhaba,

      Güzel yorumunuz için teşekkürler.

      Panelde pollycristal aldım. O an bunu bulduğum için aldım çok fark edeceğini düşünmüyorum. Paneller 67cm * 148 cm ebatlarında. 2 panel önde orta 2 hek, 1 tanesi banyoya biri koridora dank geliyor. Sonna 2 panel daha ve an arkada uydu anten ve 1 heki. Hekiler 28 * 28 cm eğar 4 panel istiyorsanız daha büyüğü sığmıyor. Hekilerin konumundan memnunum ön taraf zaten yeterince ışık alıyor. Bunu dert etmeyin. Ayrıca koridordaki heki yemek yaparken fanı çalıştırınca aspiratör görevi görüyor.

      İyi Çalışmalar
      Tunç

  3. merhaba
    sizi yaptıklarınızın aynısını yapmaya çalışarak işe başladım. sizin taktığınız pako şalter konusunda yardımınıza ihtiyacım var .pako şalterde iki girişten birine şebeke girişi diğerine inverterden gelen 220 v bağlanacak ama prizlere giden nötr hangisi hangisi olacak, yardımlarınız için teşekkürler
    güneş

    1. Merhaba,
      Benim pako şalterde 3 giriş var. 220v girişte faz, nötr ve toprak hattını bağladım. İnvertör konumunda ise faz ve nötr bağladım. Şalterden sigortalara ordanda cihazlara gidiyor.

      Sevgiler

  4. merhaba
    Vakit ayırıp bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler, planlamamı 2 adet 200 w. polikristal solar panel ve 2 adet 200 w jel akü olarak planlamak istiyorum , bunlar beni kamplar arası bir kaç gün idare eder mi? Daha önce yazdığım gibi 7000 btu klima +büro tipi soğutuvu+tv ve receiver , tabii tlf. ve benzeri aletlerin şarjı için
    selamlar
    güneş

    1. Merhaba

      Klima yı akülerden çalıştırmanız zor. Onu çalıştıracak sistem kuramazsınız. 400 amper akü buzdolabı, telefon şarjı, aydınlatma gibi ihtiyaçlarınızı hiç şarj olmadan 3-4 gün idare eder. Benim sistemim 12v üzerinden 220 volt ile çalışan sadece bulaşık makinesi ve şofben var. Onlarıda arasıra çalıştırıyorum. 12 volt sistem günde 70-80 amper tüketiyor. 400 amperlik akünün verimini düşürmeden ancak 200 amperini kullanabilirsiniz. Bu hesap işleri çok zor çoook

      Sevgiler

  5. Selamlar
    Ben 220 v büro tipi soğutucu , çok küçük bir termosifon, ve 7000 BTU klima düşünüyorum tabii kamplarda elektrik desteği almak kaydıyla TV ve receiver zaten 12 v nasıl bir akü ve inverter tavsiye edersiniz. Sorularım saçma ise kusuruma bakmayın daha işin tam başındayım ve hiç bilgim yok özellikle elektrik tesisatı konusunda
    Selamlar

    1. Merhaba,

      Buzdolabını 12v çalışacak bir model seçmenizde yarar var. Yoksa kamplar arasında giderken bile fazla enerji ihtiyacınız olacaktır. Buzdolabı, aydınlatma televizyon dediğinizde günlük 70-80 amper ihtiyacınız var. 200 amperlik bir akünüz olsa aküye zarar vermeden ancak bunun 100 amperini kullanabilirsiniz. Bu da sizin 1,5 günlük bir desteğiniz var demektir. Sisteminizi kapalı havalara göre hesaplamanızda yarar var. Şarj regülatöründe ben MPPT kullanıyorum. Ne kullanırsanız kullanın ısı sensörü olan ve aküler ısındığında şarjı kesecek güvenli bir model seçin. 300 watın altında panel ve 200 amperin altında akü desteği sizi zorlar. Kullanacağınız aletleri listeleyin kaç watt enerji ihtiyaçları olduğu ve kaç saat kullanacağınızı hesaplayın. En azından sistemin 2 gün kendi kendine dışardan enerji almadan ayakta kalabileceği bir sistem kurun.

      kolay gelsin
      sevgiler.

    1. Beğendiğiniz için teşekkürler.
      Enerji sisteminde bazı değişiklikler yaptım. Esnek paneller sorun çıkardı, aracın esnemesine dayanamadığı için kısa devre yapıp diyot yaktılar. ağırlığı göze alıp sert panel takmak zorunda kaldım.

      Selamlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir