Muğla-Ören’de yapılan hedef yarışmasından sonra, sonbaharın son sıcak günlerini de tamamlayarak, Güneye olan göçümüze devam ediyoruz. Akyaka’da bir kaç günlük kısa bir moladan sonra, aralık ayı başında Marmaris’teyiz. Aslında buraya gelmek biraz korkutuyor. Marmaris denince aklımıza kalabalık, sıcak ve karmaşa geliyor. Şehre girmeden önce tepede durarak seyir terasından manzaraya bakıyor ve sıcak çaylarımızı yudumluyoruz. Çaydan mı? yoksa, güneşli güzel havadan mı? bilinmez Marmaris artık o kadar da korkutucu gelmiyor. Merkeze yakın bir nokta bulamayacağımız düşüncesi ile rotayı İçmeler tarafına çeviriyoruz. Sahilde denize yakın güzel bir konumda park ederek, gecelemek için hazırlıklara başlıyoruz (bu yazı temel olarak Yeni Yıl Festivali ni kapsayacağı için, İçmeler ve Marmaris yazıları daha sonra :) ).
İçmelerde bir gece konakladıktan sonra, Festival afişlerinin cazibesine kapılarak, Marmaris’te park edecek yer bulmak için Pınar bisikletle, ben karavanla merkeze doğru hareket ediyoruz. Kısa bir araştırmadan sonra, çok yakın olmasa da sakin bir nokta bularak yerleşiyoruz.
Marmaris Yeni Yıl Festivali 1-31 Aralık tarihleri arasında yapılıyor. Etkinliklerin neredeyse tamamı ücretsiz ve halka açık. Konserlerin çoğu 19 Mayıs Meydanın’da kurulan sahnede gerçekleştiriliyor. Yerli ve Yabancı birçok ekip, Marmarislilerin güzel zaman geçirmesi için ellerinden geleni yaptılar. Marmaris’in farklı ülkelerdeki kardeş şehirleri kardeşlerine destek için ekipler göndererek festivale ayrı bir renk kattılar. Hala kültürel faaiyetlere bütçe ayırabilen belediyeler de, folklor ekipleri veya müzik grupları ile katıldılar. Ayrıca Çin, Tataristan, Nepal, Ukrayna ve Rusya’dan gelen ekiplerin yanı sıra yerel birçok ekip te şehirlerine destek için festivalde yer aldılar.
Türkiye’nin tek kadın mehteran takımı olan; Aydın Belediyesi Kadın Mehteran Takımı. Bu işi sadece erkeklerin değil, kadınların da yapabileceğini görmek açısından güzeldi.
Belediyenin temizlik görevlilerinin oluşturduğu grup, atık malzemeler ve temizlik ekipmanlarını kullanarak harika bir konser verdi. İşlerinde gösterdikleri hassasiyeti, konser verirken de sürdürdüler. Temiz Ritimler Grubuna çok teşekkürler:)
Tataristan’dan gelen Ayaz Ata ve Kar Kızı, Noel Baba’nın ilk nereden çıktığını görmek açısından öğretici oldu. Noel Baba yı Batı özentisi olarak görenlerin, biraz da aslında kim olduğumuzu ve nereden geldiğimizi hatırlamasında yarar var.
22 Aralık’ta Nardugan/Nartugan bayramını ateş yakarak ve Akçaağaca kumaş parçaları bağlayarak kutladık. “”nar” kelimesi güneş anlamına geliyor “dugan/tugan” kelimesi tahmin edeceğiniz üzere doğan demek.
İnanışa göre, 21 aralıkta gece ve gündüz savaşmaya başlar, gece boyu süren savaşın ardından, güneşin zaferi kazanmasıyla, 22 aralıkta gündüzler uzayıp geceler kısalmaya başlar. Türkler Tanrı Ülgen’e güneşi tekrar verdiği için dua eder ve yeryüzünün tam ortasında olduğuna inandıkları hayat ağacı (Akçaağaç) altında bu bayramı kutlarlar, duaları Tanrı Ülgen’e gitsin diye ağacın altına hediyeler koyup, dallarına bantlar bağlayarak o yıl için dilekler dilerler. Buradan da Yılbaşı çamı ile ilgili bir çıkarım yapılabilir sanırım :)
Festival için biraz erken gelerek, geçit törenini izlemek lazımmış kaçırdık :(
Aralık ayı Marmaris için biraz yağışlı ve soğuk geçmiş. Ama biz kötü havaya rağmen bütün etkinlikleri keyifle izledik.
Marmarislilerin etkinliğe katılımı biraz azdı. Bu kadar farklı Grubun katıldığı, böylesi bir organizisyonda daha büyük kalabalıkların olmaması bizi biraz üzdü :(
Sevgiler….