Urla
Gündüz dolaşalım, akşam fotoğraflara bakar yazısını da yazarız derken, birikti de birikti.
Önce Bademler Köyü; eskiden kendi halinde tarım ile geçinen bir köymüş. Her güzel yerin başına gelen, bu köyün başına da gelmiş ve bizim gibi büyük şehir göçebeleri burayı da basmış. Yani artık burası kendi halinde bir köy değil :(
Yine de Bademler’in kendine has bazı özellikleri hala duruyor. Türkiye’nin ilk Köy Tiyatrosuna sahipler. Tiyatro grubu 1930 lu yıllar’dan beri faaliyetini sürdürmekte. Ayrıca, Köyde bir kütüphane ve oyuncak müzesi de var. Köyün asıl sakinleri Tahtacı Alevileri, yakın bir zamanda tahta işleme gelenekleri ve yerel yemeklerin sunulacağı ve bunlarla ilgili kursların verileceği, doğal yaşam köyü de faaliyete geçecek. Pazar günleri Bademler’e gelerek, küçük bir sokakta kurulan pazardan alışveriş yapabilir, otlu gözlemeler veya köfte ile karnınızı doyurabilirsiniz.
Urla’da ise Deniz kıyısında güzel bir kumsalda kaldık. Tam karşımızda Karantina Adası. İsmi pek hoş olmasa da güzel bir ada. Birkaç yıl öncesine kadar Devlet hastanesinin faaliyette olduğu bu yer, şimdiler de Afet Koordinasyon merkezine devredildiği için giriş ve çıkış yasak. Urla İskele bir çok balık lokantasına sahip. Ayrıca sabah 11:00’de balık mezadına katılıp, taze çıkan balıklardan alarak, bu lokantaların bazılarında pişirtme imkanınızda var. Mezat’ta gaza gelip yüksek fiyatlar ödemeyin :)
Urla iskelede Mustafa Vehbi Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi ’ne de mutlaka bir uğrayın, antik gemilerin ve farklı deniz araçlarının Rekonstrüksiyon ve Canlandırılması Projesi kapsamında çalışma yapan ve yaptıkları deniz araçları ile sefer’e çıkan bir grup insanın özverili işlerini görmek ilginç bir tecrübe.
Urla’da ayrıca Sanat sokağını ziyaret edebilirsiniz. Sokak turunuzdan sonra öğle yemeğinizi mutlaka Şafak Lokantasında yiyin. 50 yıldan uzun süredir faaliyette olan bu lokantada çok lezzetli ot ve et yemekleri yemek mümkün. Şevketi bostan çok iyiydi :). Urla iskelede pazar günleri güzel bir pazar da kuruluyor, eğer zamanınız varsa uğramadan geçmeyin.
Çeşmealtı; Urla’ya 5-6 km mesafede güzel bir yerleşim. Daha sakin ama çok keyifli bir yer. Uzun yürüyüşler yapmanız, kıyıda bir şeyler yeyip içmeniz mümkün. Gece kıyıdan kalamar tutma ihtimali de var. Daha ne olsun :)
Bademler Köyünde gözleme ile kahvaltı, Urla’da Şafak Lokantasında öğle yemeği, ardından Urla iskelede veya Çeşmealtın’da akşamı sonlandırabilirsiniz. Çeşmealtı’nda kıyıda ki yürüyüş yolu gidiş dönüş 6.000 adım ediyor, iki tur attınız mı iç rahatlığıyla uyuyabilirsiniz.
Aracınız yoksa İzmir’den bu yerlerin hepsine toplu ulaşım araçları ile ulaşmanız mümkün, illa karavanınız olması gerekmiyor :)
Sevgiler…..
Guzel yerleri gezmissiniz bilhassa bademler koyu cok etkileyici o koyu birkac sefer gezmistim. Tekrar gezmis gibi oldum iyi gezmeler saygilar selamlar
İzmir Ege’nin incisi her köşesi ayrı bir keyif. Bir sonra ki ziyaretiniz karavanla olur belki de :)
Sevgiler
Tunç
sizinguberin sayesinde memleketimizi taniyoruz allah kismet ederse busene bizde karavanla gideceyiz iyigeziler
Umarım sizin gezilerinizi de Okuma imkanı buluruz.
Herşey gönlünüzce olsun
Sevgiler
Tunç
Sayenizde kültür,tarih ve coğrafya bilgimiz artıyor.köy pazarları,esnaf lokantaları bizimde çok sevdiğimiz yerler takipteyiz.iyi geziler,sevgiler
Kışın Ege ayrı bir güzel. Buraya bahar geldi, her yer yeşil ve ağaçlarda çiçek açtı. Keyifler yerinde.
Sevgiler
Tunç