Çamlık- Buharlı Lokomotif Müzesi, (İzmir)

Çamlık- Buharlı Lokomotif Müzesi, (İzmir)

Selçuk’a 8-10 km uzaklıkta, Çamlık Köyünde kurulu bir Müze. Burada 30 kadar buharlı lokomotif ve bazı eski demiryolu ekipmanları sergileniyor. Ayrıca Müze alanının içinde güzel bir Lokanta da var. Girişte müze kart geçerli değil, ücret 10 TL.

Lokomotiflerin üzerinde bulunan bilgi levhalarında; hangi ülke yapımı olduğu, bizim kaç yılında aldığımız, hangi hatlarda kullandığımız, bu lokomotif den Dünyada kaç tane kaldığı, gibi bilgiler var. Hatta İngiliz yapımı bir lokomotif, Dünya da kalan son iki örnekten birisi.

 

Müzenin girişinde bulunan ilk lokomotif bizim karavandan biraz büyük. İnsan ister istemez içeride göreceklerinden şüpheye düşüyor.

 

Bakım atölyesi

 

Lokomotif dediğin böyle olur.

 

 

 

 

Bu lokomotif kar küremek için

 

Lokomotif arenası, sanki buharlar çıkararak saldırıya geçecekler gibi duruyorlar.

 

 

 

Oturma odasına tekerlek takmışlar :)

 

 

Seyahat için minder getirmekte yarar var sanki :)

 

 

 

Trenden hoşlanmayanlar için alternatif mevcut :)

 

 

 

 

 

Buharlı lokomotifler için çeşmelerde böyle oluyor.

 

 

 

 

 

Atatürk’ün kullandığı özel yapım vagonu da görmeniz mümkün. Özel yapım diye, beklentinizi yüksek tutmayın. Vagon olabildiğince sade ve işlevsel. Neredeyse birbirinin aynı 3 yatak odası, bir banyo ve aynı zamanda toplantıların yapıldığı bir yemek salonundan oluşuyor. Atatürk’ün mütevaziliğini burada da görüyorsunuz.

 

Atatürk’ün Vagonu

 

 

 

 

Banyonun iki kapısı var. Birisi Atatürk’ün odasına, diğeri Yaveri’nin odasına açılıyor.

 

Gardırop bu kadar. Karavanımızda ki bile daha büyük.

 

Atatürk’ün yatağı

 

 

 

Mutfak

 

Yemek ve toplantı odası

 

Meraklısı için bulunmaz bir hazine olan bu Müze’de, Buharlı Lokomotiflerin dışına sadece bir boya yapılmış. Başka hiçbir bakım görmemişler ve içler acısı durumdalar. Demir yollarını bugüne taşıyan bu emektarlar, daha fazla vefayı ve ilgiyi hak ediyor.

Atatürk’ün vagonunu görmek ve Atatürk’ün vagondan etrafı seyreden fotoğrafıyla göz göze gelmek için bile, ziyaret edilmesi gereken bir Müze.

Sevgiler….

4 yorum

  1. Ben de en az 15 sene once gitmistim. Bari sundurma gibi birsey yapsalar, maliyeti de fazla olmaz. En azindan yagmura karsi kismen de olsa korur. Tabi cati malzemesi seffaf olmali isik almasi icin. Rahmi Koc ya da Cuhadaroglu gibi bu tip muzelere meraklilar finanse edebilir. Bu arada Ortaklar’da yol kenarindaki cop siscileri tavsiye ederim. Iyi yolculuklar.

    1. Umarım Müzeyle biraz ilgilenirler. Lokomotiflerin demir den yapıldığını ve paslanabileceğini hesaba katmamışlar sanki. Bunca yıl emek veren bu ağır işçilere biraz daha özen göstermek lazım.
      Çöp şişi Selçuk’ta yedik güzeldi. Ortaklar bir daha ki sefere :)
      Sizde Selçuk’a giderseniz mutlaka balık yiyin çok keyifliydi.

      Sevgiler

  2. Dediğin gibi; çok bakımlı bir müze olduğu söylenemez. Hemen hemen 10 yıl arayla gitme fırsatım oldu. Lokomotiflerin yavaş yavaş çürümekte olduklarına şahit oldum. Umarım hurda olmadan koruma altına almayı akıl ederler. Ama yine de gidilmesi,görülmesi gereken bir yer.

    1. Geçen sene bütün lokomotifleri boyamışlar. Ama sadece bu kadar parçaların bir çoğu eksik veya kırık.
      Evet gitmekte yarar var :)

      sevgiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir