Dalyan (Muğla)
Bu sene Muğla’dan çıkamadık :) Köyü, kasabası, koyları, festivalleri derken kışı bitirdik. 1988 yılında Dalyan’a geldiğimizde, çadır kurduğumuz arazide şimdi bir otel var. Yine de karavanı park edecek suya yakın keyifli bir yer bulduk. Önümüzde yürüyüş yolumuzda var. Tek sorun, yolu kayrak taşlarından yapmışlar ve o kadar engebeli ki yere bakmadan yürümek biraz zor oluyor :)
30 sene önce, 20-30 teknenin demirlediği alanda, şimdi kayıtlı 600 civarı tekne varmış (saymadık). Özel olarak tekne kiralarsanız fiyatlar can yakıyor. Motorlu tekne kiralamak yerine, sezonda İztuzu’na gitmek için dolmuş tekneleri kullanmak yararınıza olur veya tekneye binmem aracımı da bırakmam diyorsanız, sahile kadar yol var.
Kaunos antik kentini ziyaret etmek için, kürekli kayıklar ile 5 TL vererek, karşıya geçmek ve yolun geri kalanını yürümek daha ekonomik bir çözüm. Dalko’nun (Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi) satış yerinde, ızgarada yılan balığı, kefal havyarı, kefal ve balık köftesi yiyebilirsiniz. Havyar, su ürünlerine mesafeli duranlar için biraz iddialı, ama kefal iyi bir seçim olabilir. Yok ben balığımı kendim pişiririm derseniz, yan taraftan alma şansınız da var. Ayrıca, kurutulmuş havyar ile bir deneme yaptık. Pul kadar iki dilim yetti :) Cumartesi günü küçük bir pazar kuruluyor, gerçekten küçüktü (yazın büyük oluyormuş :) ).
Seakayak ile ufak bir nehir turu attık. Normalde, teknelerin ve turistlerin gitmediği küçük bir kaplıcada, bize özel keyfi yaptık. Dönüşte, yabani ot topladık. Gece yürüyüşünde, teknelerin arkasında yakaladığı yengeci yiyen bir su samuru ile kısa sürelide olsa bakışma fırsatı bulduk.
İztuzu’nda Dekamer’in deniz kaplumbağaları rehabilitasyon merkezini ziyaret ettik (gönüllü çalışacak eleman ihtiyaçları var). Bilgi için www.dekamer.org.tr Dünyada 8 tür deniz kaplumbağası var. Bunlardan İribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ve Yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) İztuzunu yumurtlama alanı olarak kullanıyor. Biz, her gördüğümüz deniz kaplumbağasını Caretta sanıyorduk ama, buradaki arkadaşların verdiği bilgilerden sonra şimdiye kadar rastladıklarımızın çoğunun Yeşil deniz kaplumbağası olduğunu anladık :) Eğer gezdiğiniz yerlerde ölü bir deniz kaplumbağası görürseniz, bunu Dekamer e bildirmeniz de çok önemliymiş ! Bu arada, İztuzu sahili sabah 08:00 akşam 20:00 arası açık, kumsal geceleri kaplumbağalara ait. Yeni dostlar edindik, eski dostlarla buluştuk. Karavanımızı birkaç günlüğüne arkadaşlarımıza emanet edip, oy kullanmak için evimize gidip geldik. Yine yağmur yedik. Deli gibi yürüdük.
Dalyan; İztuzu’na gidin. Dekamer’in rehabilitasyon merkezinde, tedavi gören deniz kaplumbağalarını çocuklarınıza gösterin (rehabilitasyon merkezi için en uygun rota, kendi aracınız ile veya merkezden kalkan dolmuşlarla karadan gitmek). Kaunos antik kentini ziyaret etmeyi unutmayın (zamanınız varsa kürekli tekneler ve biraz da yürüyüş ile). Dalko’da ekmek arası balık veya havyardan birisini deneyin. Merkezde, çok güzel kelle paça çorbası yapan yerler var. Bu yemek tercihleri, B12 ihtiyacımız için iyi olmakla beraber, kolestrol’e ne yapıyor bilemiyorum (bu nedenle yürüdük, yürüdük, yürüdük). Aslında bu işte bir terslik var. Önce ye, sonra yürü, bunun yerine yemesek nasıl olur acaba :)
Dalyan, huzurlu ve keyifli bir nokta oldu bizim için. Yazın nüfus 50 katına çıktığında aynı keyfi alırmısınız bilemiyorum ama yine de bir şansınızı deneyin :)
sevgiler…
Seyahatname tadındaki yazılarınız ve güzel fotoğraflar için teşekkürler. İlk karavanımı edinmek için sabırsızlanıyorum.
Teşekkürler,
Hayallerinize en kısa sürede ulaşmanız dileğiyle.
Sevgiler
Gene harika ! Bol foto ve gideceklere tavsiyeler. Insallah kismet olur da giderim bir gun oralara karavanla. Her ne kadar kahvalti fotolarina dayanamiyorsam da siz gene de koyun, zira alistik, eksikligi hissediliyor :) )
Güzel yorumunuz için teşekkürler. İsteğinizi dikkate alacağız :)
Sevgiler
Nefis yazı. Merakla bekliyorduk. Ellerinize sağlık.
Teşekkürler Dalyan’ı bizim için güzelleştiren insanlar :)
Sevgiler