Karavan işleri…

Karavan işleri…

Seçim için İstanbul’a geldik. Karavanda yaptığım işler, seçim çalışmalarından daha yoğun geçiyor :)

ilk önce buzdolabı ile uğraştım. Ardından rahat battı ve banyoyu hafifletmek için bütün banyoyu söktüm (duvarlardaki pvc kaplama ve yerdeki ev tipi duş teknesini). Teorikte karavan 12-14 kilo hafifleyecek. Bu işleri yaparken bende 2-3 kilo verdim (bunu bilsem bulaşmazdım). Bütün kaplamayı söktükten sonra, zemine hafif kontraplaktan duş teknesi yaptım. Zemini ve köşeleri cam elyafı ve epoksi ile kapladım. Duvardaki hataları kapatmak için epoksi macun ile yüzeyi yamadım. Ama zımpara yaparken maske kullanmama rağmen, her tarafım epoksi oldu. Bu nedenle ışıltılı, pürüzsüz yüzey hayalimden vaz geçtim ve direk boyaya geçtim.

Banyonun içi bu halde.

 

 

Ne işler açtım başıma :)

Karavanda bakım işlerine ilk başlama nedenim depoların doluluğunu gösteren şamandıraların arızalanması (nasıl olsa elime takımları aldım diye bütün birikmiş işleri yapayım dedim). Toplamda 3 şamandıra var. birinci arızalanınca normal karşıladım, ikinci de şanssızlık dedim, ama üçüncüde sorun çıkarınca biraz kıllandım :) Şamandıraları sökmek bela, masayı sök, halıyı çıkar, zemin kaplamasını sök, çok iş var. Ama 3 şamandırada arızalanınca başka çare kalmadı ve 2 saat uğraştım. Söktüğüm şamandıraları aldığım yere götürdüm ve sorunun göstergeleri kapatırken kullandıkları yapıştırıcının tarihi geçtiği için, bir grup üretimde bu sorunun olduğunu söylediler (benim şansım 3 şamandıranın da aynı seriden olması). Hazır şamandıraları sökmüşken banyo tadilatı, depo temizliği, bazı bağlantı parçalarının daha hafif malzeme ile değiştirilmesi bana neredeyse 1 haftalık işçiliğe patladı.

Bir şamandıra tamiratı bana nelere patladı.

 

 

Atık depolarına ful bakım.

 

Özetle, en başta hazır ev tipi duş teknesi almayın. Kendi duş teknenizi yapmanız daha kolay ve güzel olacaktır. Göstergelerinizi nereden aldığınıza dikkat edin. 2016 yılından bu yana bağlantı parçalarında ucuz ve hafif seçenekler artmış iyi araştırın.

Banyoda yat tipi tuvaleti kullanmıştım ama, zemine çok yakın olduğu için altını temizlemek çok zor oluyordu. Tuvaleti zeminden biraz yükselttim. Duş teknesinin giderini daha uygun bir yere taşıdım.

 

 

3 kat 18mm kontraplak ile platform yaptım ve motor kısmını yerden yükselttim.
Daha boya işi var. Bu ilk kat.

Kullanma suyu deposunun yerini değiştirdim. Arkadaki yedek buzdolabının yerini değiştirdim (artık sol tarafa daha yakın, sağ tarafta daha büyük bir alan var). Hidrofora basınç dengeleme tankı taktım, daha az devreye girecek (teorikte).

 

 

 

Sağda kullandığımız hidrofor, solda ise yeni taktığım basınç dengeleme tankı.

 

 

Sol üstteki su girişini plastik parça ile değiştim.

 

Su emiş borusunu plastik yerine bakır ile değiştirdim. Alt kısma bir “T” parça koydum, bu parçayıda tabana daha iyi bassın diye biraz tıraşladım.

 

Solar şarj regülatörünü yeniledim, artık güneşi bulursa saatte 40 amper enerji üretebilecek. Ön kaputun boyaları dökülmüştü bir gece sanayide karavanda yattım ve boya işlerini hallettiler (boyayı ben yapmadım, bazı şeyleri ustasına bırakmak lazım). Kayışların eskimiş onlarını yenilediler. Ek makas attırdım. Lastikleri değiştirdik. Karavana tırmanmak artık zor geliyordu, Bursa’da kayar basmak takdırdık. Egzost muayenesini yaptırdım.

 

Bu araçların kronik sorunu geniş yüzeyler zamanla atma yapıyor. Ama korkmayın iyi bir ustaya güzel bir boya yaptırırsanız derdiniz bitiyor

 

Umarım toplarlar :)

 

Boya başka yerlere bulaşmasın diye önce aracı güzelce paketliyorlar.

 

 

Makas atılıyor.

 

Banyo bitti ve yerleştirdik.

 

 

 

 

Şimdi karavanı yerleştiriyoruz. Rota Gürcistan 2-3 ay yokuz. İnternet ne zaman buluruz bilemiyorum.

Görüşmek dileğiyle.

 

Sevgiler….