Katskhi Dikiti (Gürcistan)
Dikiti göreceğiz diye, 30 küsur kilometre öyle bozuk yolda yolculuk yaptık ki neyse, yinede değdi güzel yermiş. İşin en acı tarafı, Chiatura’ya 10 km mesafedeymiş, planlamayı düzgün yapsaydım haybeye git gel aynı bozuk yolu iki sefer katetmeyecektik. Bu kadar ağlamadan sonra, detaya gelirsek. Bütün zorluklarına rağmen iyiki gitmişiz. Yolda çok güzel böğürtlen topladık. Ama bunun dışında yeme içme işini unutun. Ana yoldan saptıktan sonra ilk kilometrelerde 2-3 dükkan var, sonra durum kel. 40 metre yüksekliğinde kireçtaşı bir kaya oluşumunun üstündeki küçük bir manastır. Tarihi 9. -10. yüzyıla kadar gidiyormuş. Bu yapıyı yaparken, kaç Rahibin telef olduğu ile ilgili bir bilgi yok. Şimdiki teknik imkanlarla bile, Manastır’a çıkış güvenlik nedeniyle yasak. Uzaktan görülmesine ve pek te saklı olmamasına rağmen unutulan bu manastır, 1945 yılında tekrar keşfedilmiş. Unutulmasının nedeni, muhtemelen kimsenin tepeye çıkmaya istekli olmaması ve böyle bir yapının olduğunu inkar etmesi olmalı :) Ana yoldan saptıktan 700-800 metre sonra, dik bir rampa çıkıyorsunuz ve geniş bir alana geliyorsunuz. Manastır hala 400-500 metre uzakta, sakın o son rampayı aracınızla inmeyin yürüyün. Biz inmedik ama inenleri gördük o 100 metrelik tırmanıştan sonra araçlar su kaynattı. Dikitin altında, restorasyon çalışmaları son hız devam ediyor. Muhtemelen seneye daha düzenli bir yer olacak.
Biraz fotoğraf çektik, sıcaktan ve rampalardan nabzımızın normale dönmesini bekledik. 1 saatlik bir ziyaret yeterli. Drone kullanıyorsanız getirmeyi unutmayın, bize de bir fotoğraf gönderin :)
Sevgiler…
Çok ilginc bir yapi. Unutulmus olmasini garipsedim.
Sovyetler birliği zamanında din konusunda kısıtlamalar olduğu için bu uzak kilisenin unutturulduğunu düşünüyorum (bu sadece tahmin tabi).
Gerçi Sovyetler birliğinin din karşıtı olduğunu söylerken düşünülmesi gereken bir noktada. Şimdi Gürcistan ın en üst dini liderinin bütün dini eğitimlerini sovyetler birliği zamanında Moskova’da almış olması nasıl açıklanır bilemiyorum?
Sevgiler