Saroz kaçamağı

Sonbahar testi,

Kış bastırmadan, ama ısıtma ve enerji sistemini de test edecek kadar soğuklarda ufak bir kaçamak yapmak için yola çıkıyorum. Eşimden 3 hafta izinliyim :) Hem balık tutacağım ( plan bu) hemde kötü havalarda medeniyetten uzakta cihazların performansını göreceğim.

Sabah 5’te yola çıktım. Yaklaşık 400 km yol beni bekliyor. Yola çıkmadan önce buzdolaplarını çalıştırdım, enerjiyi korumak adına içine yerleştirdiğim herşey soğuk veya donmuş durumda. Yolda yakıt ve ufak bir alışveriş molası dışında mola vermedim (balıklar beni bekliyor). İlk konaklamaya uygun noktaya ulaşmam öğleden sonra 14:00’ü buldu. Denizin kıyısında güzel bir yere park ettikten sonra yorgunluğu boş verip ilk oltamı atmak için hazırlandım. İlk atış olta suya düşer düşmez bir balık atladı, küçük bir mücadele ardından 30cm civarı bir ispendek kıyıda ( levreklerin ufaklarına ispendek denir. Bir levrek ilk havyarını atmak için yaklaşık olarak 30cm boya ulaşmalıdır. Prensip olarak 40cm altı levrekleri alıkoymam. Bu balıkta 2 poz fotoğraf alındıktan sonra suya iade) .

Fırtınadan önce mutlu günler :)

 

 

Rüzgarsız havada pencereyi açıp yağmuru dinlemek ve çay içmek ayrı keyifmiş.

 

Yağmur ve rüzgar. Karavanı rüzgarı yandan alacak şekilde park etmem gerekti. 3 gün çalkalanmaktan canım çıktı :)

 

Kahvaltı keyfi.

 

Akşama doğru yorgunluk kendini belli etti. Erkenden yattım. Hava sütliman. Kış testi nasıl olacak belli değil. Sabah erkenden kahvaltı ve sahilde kayalıklarda balık avı için ufak bir yürüyüş ( git gel 4km). İlk üç gün sabahtan akşama balık peşinde koşturmakla geçti. Hava genellikle parçalı bulutlu. Balık peşinde koştururken karavanın konumuna hiç dikkat etmemişim. Karavanın yakınında 20-30 mt yüksekliğinde bir tepe var. bu tepe karavanın saat:11.00’e kadar güneş görmemesine neden olmuş. Bu dikkatsizliğim 4. gün havanın bozması ve yağmur fırtına sırasında gergin anlar yaşamama ve aküleri gözlemekten şaşı olmama neden oldu. Teorikte hiç güneş görmezsem 4-5 günlük enerjim var ( teori pratiğe döndü ). Kuvvetli bir poyraz fırtınası, yağmur, ardından da kar atıştırması. Güneş yok ama ısıtıcı ve buzdolabı enerji istiyor. Altıncı gün, akü 12,2V a düşünce yakındaki bir köye giderek dışardan 3-4 saat takviye almak zorunda kaldım.

Büyük Kemikli

Toplam 12 günlük bir seyahat oldu. Seyahat sırasında kendime aldığım notlar :)

– Aralık ve ocak ayı güneşin açısı nedeniyle enerji veriminin en düşük olduğu aylar. 540W lık paneller bile durumu kurtarmayabiliyor. Birde 4-5 gün güneş görmemek kötü oldu.

– Ön camlar için aldığım izolasyon güneşlikleri çok işe yarıyor ( biraz cimrilik yapmışlar 2-3cm daha geniş olsaydı daha iyi olurdu). Karavanda en fazla ısı kaybı aracın sürücü kısmından oluyor.

– Gece dışarısı eksi derecelere düştüğü için mazotlu ısıtıcıyı düşük güçte de olsa çalıştırmam gerekti. Isıtıcının bir avantajı da ıslak elbiseleri kurutmak oldu.

Isıtıcı ana ünite, Yan koltuğun altında

 

Isıtıcı kontrol paneli.

 

– Rüzgarda, fırtınada, uydu antenini açamıyorsunuz. Güzel bir radyo şart.

– Fırtınadan dışarıya çıkamayınca 3 haftada bitiririm diye yanıma aldığım kitap 2 günde bitti. Sonra paket kağıtlarındaki bulmacalara kaldım :)

– Ekmek alırken cimrilik yapmışım, ekmeği köpeklerle paylaşmak zorunda kalınca son iki gün bana ekmek kalmadı ( hakettim).

Balık açısından verimsiz olmasına rağmen, karavanın ve benim ne yapacağım konusunda eğitici ve keyifli bir seyahat oldu.

Sevgiler

14 yorum

  1. Bundan sonra keyifli geziler dileğiyle
    Gerçekten harika bir iş çıkarmışsınız …
    Bende 15m3 dukato arayışındayım sizin paylaşımlarınızı gördüm gerçekten çok ama çok faydalı özellikle bu işe yeni girenler ve kendi camper aracını kendi yapacaklar için bulunmaz içerik. Paylaşımlarınızın devamını bekler ,herşeyin gönlünüzce olmasını dilerim

    1. 15m3 araç daha kolay bulunuyor. Gönlünüze göre bir araç bulmanız dileğiyle.

      Selamlar Tunç

  2. Hepsini tek tek yazmışsınız, çok teşekkürler. İş yerim önümüzdeki sene taşınacak gibi duruyor. İş yerim taşınırsa, ben de evimi taşımak yerine karavan almayı&yapmayı planlıyorum. Tabi şimdilik sadece bir hayal :) Bakalım nolcak :)

  3. İnanılmaz bir blog. Tüm yazılarınızı okudum, fotoğrafları inceledim, mükemmel olmuş. Elinize, gönlünüze sağlık. Darısı, emekli olmayı beklemeden, bizlere inşallah :) Bir yerde “Bu siteyi yapma amacım insanların kısıtlı bütçelerini ve zamanlarını harcamadan hayallerine kavuşması.” demiştiniz. Malzemelerin fiyatlarından, malzemeleri temin ettiğiniz yerlerden, malzemelerin markalarından falan da bahsedebilir misiniz? Burada bahsettiğim güneş paneli, mppt, ısıtma sistemi vs. gibi teknik parçalar. Teşekkürler :)

    1. Merhaba,

      Malzemeler yeni olduğu ve tam test edilmediği için marka model bilgisi vermekten kaçındım. Ürünlerin tamamı dövize bağlı ürünler malzemeleri aldığım zaman 1 Eur = 3,3 Tl ve 1 $ = 3 Tl civarında. Temel olarak Malzemenin bulunurluğuna ve kimin ithal ettiğine bağlı olarak liste fiyatlarından %5 ile %20 arası indirim alabiliyorsunuz.
      – İzolasyon malzemesi 100 m2 si yaklaşık, 450 TL. Firma Bizofol. Telefon 0(212) 289 22 20
      -Kablo kanalları Karaköy’den 100 mt. Rulo 60TL civarı.
      -Kontraplak için Süper mühendislik 6mm ile 15mm arası farklı kalınlıklarda aldım. 80 TL ile, 200 TL arası tabaka fiyatları var. Güncel fiyat almak lazım. Enver Bey 0216 494 01 73
      -Su tankları Karavan Butik. Rıfat Bey sahibinden.com da satış sayfası var.
      -Kablolar, su tesisatı için hortumlar, pirinç bağlantı parçaları, paslanmaz vidalar ve yat ekipmanları için CSY marin; Enes veya Cem Bey. 0216 392 16 71
      -Tente, buzdolabı, su tesisatı parçaları, Tuvalet, Silikonlar için Çarkçı Turizm Ramazan Bey. 0216 446 07 08
      -Depo şamandıraları için, Hızmar Marin. 0216 392 24 21
      -Güneş panelleri, invertör ve redresör için iki ayrı yerden alım yaptım. İstanbul için; Solar Market 0212 210 23 43 ve İzmir için; Metin Bey. 0232 489 53 07
      -Buzluk ve ısıtma sistemi için; Açsa 0212 549 8631 ısıtma sisteminin montajını kendileri yaptılar. Çok temiz iş oldu.
      -Koltuklar Bursa’dan Hasan Bey. 0224 366 99 88 adet fiyatı 1.600TL deri olmasa fiyat düşecekti. Deri olmasa daha iyi olurmuş (koltuk yüksekliğini iyi hesaplayın ve arkadaşların bu hesaba uymasını sağlayın. İstediğim ölçüden farklı yaptıkları için muayenede başıma iş açtı. El freni düzgün çalışmadı).

      Isıtıcı 1.600TL Montaj dahil.
      Tente 3.000TL (aracınız 17 M3 ise ekstra yan bağlantı parçaları almanız gerekli 300TL).
      140 L. Waeco Buzdolabı 4.400TL (arka havalandırma almanız gerekli LS300 modeli yaklaşık 150TL) ama indel-B nin daha ekonomik modelleri var buzluğu indel-B aldım onları da incelemekte yarar var.
      Güneş panelleri 460 TL adet.
      Regülatör, kabloları ve programlama ünitesi yaklaşık 700TL
      Redresör 750TL
      İnvertör 2000W 1650TL
      Uydu anteni Neta 2300TL
      Televizyon Navigold 300TL
      12v Sigortalar LED aydınlatmalar. Aliexpresten. Ama marin malzeme satan yerlerde de bulunuyorlar. Sigorta paneli 50-250TL arası. Dokunmatik anahtarlı LED’ler 25-50TL arası.
      Silikonlar Sikaflex kullanacağınız yere göre en ucuzu 221 serisi 8-10TL Camlar için 295UV 30-35TL Tente montajı için 292i 35-40TL
      Paslanmaz vidaları, pirinç bağlantı parçalarını bazı ufak tefek aksesuarları Karaköy den daha ucuza alabilirsiniz.
      İçme suyu Deposu Oscilante diye bir marka. Depoda delik çıktı. İthalatçıda sen delmişsindir diye ortaya çıktı. Hangi markayı nereden aldığınıza dikkat edin. Sizi umursamayan bir yerden alacağınıza hiç almayın.

      Malzemeleri almadan telefon ile bilgi alın. İşe başlamadan. Malzemelerinizi tedarik edin ürünler her zaman stokta bulunmuyor. Sonra işe devam etmek için 10 gün ürün bekliyorsunuz :)

      Kolay gelsin.

  4. Zaten karavanla yeterince kıskandırmışken bir de üzerine balık avı seyahatine çıkarak oturduğum koltuktan iyice tiksindirdiniz beni.. Hele o kahvaltı fotoğrafı… ah be güzel abim.. :)

    1. Şadan bey merhaba,

      Karavana monte edilebilecek dikey rüzgar türbini hep aklımın bir köşesinde. Ama hazır olan modeller çok pahalı. Bakarsınız karavandan sonraki proje türbin imalatı olur :)

    1. Isıtıcı fotoğrafını yarın paylaşırım. ama Güneş panellerinde bir yenileme yapmam gerekti yeni fotoğraf için uygun yüksekliği bulmam biraz zaman alabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir