Tiflis (Gürcistan)

Tiflis

Tiflis’e ne yazacağımı bilemiyorum. Gürcistan’da gördüğümüz diğer şehirlerin yanında, metropol gibi kaldı. Herkesin gittiği ve bildiği Eski Tiflis (Old Tbilisi) bizim de ana hedefimiz.

Tiflis’in ortasından Kura nehri akıyor. Tepede altın kaplama kubbesi ile görünen yer Sameba Katedrali.

 

 

 

 

Sağda uzakta Sameba Katedrali. Ortada iki tünel şeklindeki yapı, yeni opera binası. Solda Kura nehrinin üzeride tüp şeklinde olan köprü Barış Köprüsü.

 

 

Tiflis’te her gezgine hitap edecek yer bulmak mümkün. Eğer Tarihi mekanlara meraklıysanız, Eski Tiflis veya Türk mahallesi diye geçen bölge tam size göre. Eski Sovyetler birliği yapılarına meraklıysanız, Türk mahallesinin arka sokakları size uygun olacaktır.

 

 

Bu kırmızı-beyaz yaya geçitlerinde, yaya gören araçlar şeytan görmüş gibi hemen duruyor. Standart sadece beyaz çizgili yaya geçitlerinde aynı tepki yok. Yani yaya geçidini görünce kendinizi yola atmayın, önce renginden emin olun :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Eski bir fabrika.

 

 

Burası eski bir tekstil fabrikası. Sağ tarafı hostel, sol taraf barlar ve cafeler.

 

Hostelin yan duvarı. Mesaj açık; hesabı ödemezseniz yalın ayak göndeririz :)

 

Daha modern yapılar için, yeni opera binasını (daha bitmemiş) veya başkanlık sarayını ziyaret edebilirsiniz. Acıktığınız zaman, herkese hitap edebilecek mekanlar bulmak mümkün. Biz, en yüksek fiyatları, Türk mahallesine giden yan sokakta, nargilecilerin orada gördük, belkide o fiyatları makul karşılamak için, nargile dumanıyla kafanın tütsülenmesi gerekiyordur :) Şehri kuş bakışı görmek için, teleferikle tepeye çıkmak güzel bir seçim. Gürcistan Anaerkil bir toplum, bu nedenle şehrin simgelerinden biri Kartlis Deda (Gürcülerin Anası). Tepeye çıktığınızda, bu heykeli de yakından görme şansına sahip olacaksınız.

Kartlis Deda. Gürcülerin Anası tepeden evlatlarını izliyor.

 

 

 

Tepeden Tiflis.

 

Heykelin arka kısmındaki vadide, Tiflis Botanik parkı bulunuyor.Vadiye inerek kısa bir tur atabilir veya cesaretiniz varsa, vadinin üzerindeki zipline ile hayatınıza renk katabilirsiniz :) .

 

Teleferikle çıktığınız rakım sizin için yeterli değilse, dönme dolabın olduğu tepeye çıkıp, birde dönme dolaba binerek en yüksek noktadan Tiflis’e bakabilirsiniz. Neredeyse şehrin her yerinden görünen, kubbesi altın kaplama Katedral (Sameba Katedrali) yeni bir yapı olmasına rağmen, 1995-2004 yılları arasında yapılmış güzel bir yapı. Hazır bu kadar tırmanmışken, ara sokaklarda kısa bir tur atıp, iniş yolunda Meteki Kilisesini ve Kral Vakhtang Gorgasali heykelini görmenizde yarar var.

 

Sameba Katedrali 1995-2004 yıllarında yapılmış. Yeni bir yapı olmasına rağmen tarihi yapılarla uyum içinde.

 

 

 

 

 

Kütüğün üstündeki işlemeler harikaydı.

 

 

Meteki Kilisesi ve Kral Vakhtang Gorgasali heykeli.

 

 

 

 

 

Heykelin terasından manzara.

Sülfür banyolarının ve Türk Hamamının olduğu sokakları kayalık vadi boyunca takip ederseniz, sizi büyük bir şehrin içinde bulmayı en son hayal edeceğiniz, minik doğal bir şelale karşılıyor.

Sülfür banyolarının ve hamamların olduğu bölge.

 

Hamamların yanından yola devam ederseniz,içinde balıkların olduğu bu küçük vadide, güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz.

 

 

 

 

Bakalım köprü daha ne kadar kilidi taşıyabilecek :)

 

 

Şelale bu.

Aralarda küçük heyecanlar yaşamak isterseniz 2010 yılında yapılmasına rağmen sanki 200 yıllıkmış gibi duran saat kulesinde, saat başlarındaki seramoniyi izleyebilir ve saatinizi ayarlayabilirsiniz. Saat 12:00 ve 20:00 saatlerinde, saat kulesinin ilk katındaki sahnede, insanın yaşamını canlandıran mini kukla gösterisini izlemek mümkün. Ekipte bulunabilecek huysuzları, saat kulesinin yakınında bulunan kafelerde bırakarak şehir turuna devam edebilirsiniz.

 

 

Rezo Gabriadze Kukla Tiyatrosu’nun yanında bulunan saat kulesi. Günde iki defa mini bir şov sunuyor.

 

Tiflis’te eskiden evlerin kapı numaraları bulunmuyormuş. Evlerin girişlerinde bulunan şekiller, evin tanımlanmasını sağlıyormuş (kuşlu, ağaçlı vs.)

 

Saat kulesinin altında Tiflis’in en küçük halka açık saati bulunuyor.

 

Saat kulesini ziyarete gelen yeni evli çift.

 

 

Saat kulesinin bulunduğu sokağın daimi sakinleri.

 

 

 

Her köşede bir heykel.

 

Ben su olmadan yapamam diyenlere, Kura nehrinde bot turları ile Tiflis’e farklı bir bakış açısı kazanma şansı sunan firmalarda var. Hatta bazı tur teknelerinde, bar bulunmakta ve bakış açınızı bayağı değiştirmekte :) (biz tekneye binmedik).

Barı olan tekne bu :)

 

Eğer bu tekneye binecekseniz kaptanın içmediğinden emin olun.

 

Daha fazla heyecan arayanlar için, Tiflis’te birçok kumarhane var. Geri dönüş biletiniz varsa ve kalacak yerinizin parasını da peşin ödediyseniz, buralarda şansınızı deneyebilirsiniz. Kaybederseniz sizi tanımam, bunu sadece bilgi olarak veriyorum (ama kazanırsanız bu kıyağımı unutmayın, bir sakal atarsınız artık :) ). Dedaena Parkının içinde ve çevresinde yerel ressamların tablolarını sattıkları yerler var. Ayrıca bu parkın çevresinde antika ve eski eşya satışı da yapılıyor meraklısına.

 

Antika pazarı.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ressamlar sokağında çekim yaparken izin alın. Bazıları fotoğraf çekimine pek sıcak bakmıyor.

 

 

 

 

 

Tiflis’e gelirseniz, birkaç müze ziyareti yapmayı da unutmayın. Georgian Museum of Fine Arts (Modern Resim ve Heykel Müzesi), Georgian National Museum (Ulusal Müze) veya Vorontsov’s Palace da bulunan National Palace Müzesi, Tiflis’i tanımanıza yardımcı olacaktır.

National Palace.

 

 

 

 

 

Keto ve Kote filmi bu binada çekilmiş.

 

 

Eski bronz tekniği ile yapılmış merdiven korkulukları.

 

Gürcü alfabesi dünyanın en eski alfabelerinden.

 

 

 

 

 

 

Yuri Gagarin’in 1952 yılından kalma orjinal ses kaydı.

 

Yangından etkilenmeyen ağaç yapmışlar.

 

Ağacı yapan sanatçı.

 

 

Parlemmento binası. Gürcistan’da siyasetçi olmak zor. Binanın önünde hergün bir protesto var.

 

Protestocular, pankartlara bir şey olmasın diye çadırda nöbet tutuyorlar.

 

Gece de kameralar geliyor, protestoya devam.

 

 

Karavanı park ettiğimiz otopark. Bakmayın böyle sakin olduğuna gündüz adım atacak yer olmuyor. Yanımızdaki karavan İsveç plakalıydı.

 

Mantar çatılı bina belediye binası.

 

Sameba Kadetrali uzaktan ışıldıyor.

 

Karavanın manzarası herzaman doğal şölenler sunmuyor. Bazen de mekanik harikalar yanımızda oluyor.

 

 

 

 

 

Altgeçitlerden birini süsleyen resim.

 

 

 

 

Kelepir limuzin :)

 

Hazır kekler, al süsle ben yaptım diye hava at sonra.

 

Şotis puri (Boş Pide) Sıcakken içine tereyağ basınca var yaaaa :)

 

 

Yaban mersini, böğürtlen derken, kahvaltılar bir renklendiki sormayın.

 

Bira da kampanya vardı. Litresi 2,5 Lari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bütün parklarda su içmek için çeşmeler var.

 

 

 

Tepede görünen kubbe başkanlık sarayına ait.

 

 

Barış köprüsü’nden başkanlık sarayı ve opera binası.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yerde topuklu giyenler için bir uyarı.

 

 

 

Şarap yapmak için üzümlerin suyunun ayakla ezilerek çıkarıldığı ağaç tekne.

 

En merkezi parklarından birinde bulunan Haydar Aliyev büstü.

 

Tiflis’e gelmeden önce, kısa bir mola vererek soluklandığımız, şehre 5-6 km mesafedeki gölün sakin otoparkı.

 

 

 

 

 

 

 

Tiflis’le ilk göl kenarında tanışmıştık. Vedayı da göl kenarında yapmaya karar vedik. Tiflis’e bir kaç km mesafede olan bu gölde, yüzerek veya tekneyle dolaşarak, keyifli zaman geçirebilirsiniz. Gölün etrafında tur atarken, uzaktan sizi muhteşem bir anıt karşılıyor. Serinlemeden önce Gürcistan’ın Tarihi geçmişinin, sütunlar üzerine bronz plakalar kullanılarak işlendiği bu anıtı mutlaka ziyaret edin.

 

Gürcistan kronolojik tarihi anıtı.

 

Sütunların üst kısımları krallara ve kraliçelere ayrılmış. Alt kısımlarda ise Dini hikayeler var.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anıttan göl manzarası.

 

Gölden Anıt manzarası.

 

Karavanın manzarası :)

Sevgiler…

6 yorum

  1. Merhaba, 2019 başından beri yazılarınızı takipteyim. Sizin bilgilerdende faydalanarak kendi motokaravanımı yaptım. (Ducato 15m3 ) 1 Nisan 2021 tarihinde eşimle beraber İzmir’den yola çıktık, halen yoldayız. Bugün (06.08.2021) Mestia’dayız. 4-5 güne Tiflis’e geçeceğiz. Sizin notları bir rehber niteliğinde takip ediyorum. Tiflis’de kaldığınız otopark’ın tam konumunu yazarsanız çok makbule geçecek. Gürcan Yılmaz

    1. Merhaba,

      Keyifli güzel bir gezi olması dileğiyle. Belediye binasının oradaki otopark. Biz kalırken ücret almadılar ama artık sanırım ücretli hale gelmiş. Gün içinde girip çıkmak sorun Sabah erken veya gece geç gitmekte yarar var. Arkada ki parkta her gün bit pazarı kuruluyor ayrıca sanatçılar resimlerini satıyor kaçırmayın :)
      Sevgiler

  2. Biz planimizda olmadığı için kisa bir süre ayirabilmistik Gurcistan’a..Yeterli detayda ve oldukça akıcı paylaşımlar için tesekkurler. Pınar Hanım ve Tunç Bey’in geniş kapsamlı Gürcistan gezisi bu bolgeyi gezecekler için muhtemelen en iyi referans kaynağı olacaktır.

    1. Sizinle tanışmaktan mutlu olduk. Güzel yorumunuz için teşekkürler. Tekrar karşılaşmak dileğiyle.

      Sevgiler

  3. Guzel bir kente benziyor: binalar biraz bakimsiz olsa da mimarisi guzel, heykeler, muzeler…. Dolasacak cok yer var gibi. Yalniz, biraz durgun bir sehir goruntusu var. Haliyle, ekonomi nasil donuyor onu merak ettim.

    1. Merhaba,

      Ülke nüfusunun iki katı turist geliyormuş. Zaten azla yetinmesini bilen huzurlu insanlar. Eski yapıların bir kısmı otel,lokanta, özel evler olarak tekrar hayat buluyor. Yavaş yavaş

      Sevgiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir