Kaplama

Kaplama

İçeride yapılan bütün işleri görünür hale getiren, ben şimdiye kadar ne yaptım sorusuna cevap veren bir işlem; kaplama.

Dünya üzerinde yaşayan canlıların hiçbiri (insan dışında) köşeli bir yapı inşa etmez. Belkide Yuvarlak bir Dünya da yaşayıp köşeli yapılar yapmak, insanların doğayla uyumunu kaybetmesinin en büyük nedenidir :)

Eğer daha önce ufak tefekte olsa bir şey inşa edenler bilir. İnşaat çalışmasının temel aracı su terazisidir. Karavan yaparken bu alışkanlığınızı bırakmanız gerekiyor. Amortisörler üzerinde duran ve siz içinde hareket ettikçe sağa sola yatan bir yapıda bu temel araç bir işe yaramıyor. Kendinize bir başlangıç noktası tespit edin. İşleme başladıktan sonra sakın geri dönüp bu noktaya tekrar bakmayın :)

DSCN1337
Kaplama destekleri

 

DSCN1333
kaplama desteklerini Epoksi ile yapıştırma

 

DSCN1418
izolasyon ve destek çıtaları

İç yüzeyi mümkün olduğunca aynı düzleme getirmek için karavanın içine daha önceden farklı boyutlarda çıtalar ile bağlantı noktaları oluşturdum. Bu çıtaları 2 farklı yapıştırıcı ve paslanmaz vidalar ile monte ettim (Paslanmaz vidalar standart vidalara göre daha yumuşak yapılı oldukları için biraz yedekli alın, çok çabuk diş sıyırıyor).

Kaplama sırasında; ahşap çıtalara denk gelen yerleri deniz tutkalı ile, metale gelen yerleri ise sikaflex 221 serisi ile yapıştırarak destekledim. Kaplamaları vidalarken yine paslanmaz vidalar kullandım. Paslanmaz vidalarda çeşit bulmak daha zor olduğu için satıcılar sac vidasını ahşapta da iş görür diye satmaya çalışıyorlar kanmayın.

vida detay
vida

Kaplama malzemesi olarak hafif marin bir kontraplak kullandım. İç yüzlerde; 6 mm kalınlığında, dikmelerde ve ara bölmelerde ise; 15 mm kalınlıkta olanı tercih ettim. Kullandığım malzemenin özgül ağırlığı; 280-320 kg/m3 bu malzemenin karavana bindirdiği yük yaklaşık 150-160 kg eğer kayın kontra kullanırsanız bu 300 kg’a yaklaşıyor. Hesabınızı iyi yapın :)

Bazı noktalarda aracın dayanımını artırmak için kullanılan büyük metal desteklerin etrafını kademeli olarak döndüm (eğer en yüksek noktaya göre kaplama yaparsam aracın için 5-6 cm daha daralacaktı).

mutfak üstü detay
Metal kolonu kaplama
yatak başı detay
Yatak Başı Detayı (bu girinti yatak boyunun 190 cm olmasını sağlıyor) Yatak kısmında kullandığım yat tipi camlar, karavan camları kadar su geçirmez değil. Hafif açık bile olsa üstten gelen yağmur içeri sızıyor. Karavanı bırakıp gezerken yağmur ihtimali olan havalarda mutlaka tam kapatmak lazım.

 

 

 

 

İşlem sırasında parçaları birbirine sıfır alıştıracağım diye boşuna uğraşmayın. Nasıl olsa macun ve zımpara ile yüzey temizliği yapmanız gerekecek (araları 3 cm açıkta bırakmayın yeter). Parçaların ek yerlerinde bazı noktalarda hiç bir destek noktası bulunmuyor, bu noktalarda arkadan şerit halinde kestiğim kontraplakları tutkal ve vida ile tutturdum. Böylelikle ikinci parçayı yanaştırdığımda iki parçanın aynı seviyede kalmasını sağladım.

 

ek yeri destek
ek yerlerine alt destek parçaları

Genel olarak bütün işleri şarjlı matkap ve şarjlı daire testere ile hallettim. İç kaplama yaparken en keyifli anlar Dedemden kalan belki 50 senelik zıvana testeresi ve ıskarpeleye de iş düşmesiydi.

ıskarpele
ıskarpele

 

ölçme kesme
ölçme kesme

Kaplama yapmadığım tek yer mutfak penceresi ve kapının olduğu bölüm. Burada menteşeli kapı planlarım nedeniyle başım çok ağrıyacağı için öteleyip duruyorum. Ama nereye kadar kaçacağım bilemiyorum :)

ayak ucu kaplama yapmadan önce
Yatak başı kaplamaya hazırlık

 

6mm duvar kaplama
tavan ve yan kaplamalar

 

ayak ucu
ayak ucu

 

yatak başı detay
başucu

 

tavan detay
tavan heki

 

pencere detay
büyük pencere pervaz

 

pencere pervaz detay 2
büyük pencere pervaz çıtaları

 

pencere pervaz detay
büyük pencere

 

pencere pervaz
dört tarafta tamam

 

pencere pervaz test
çerçeveyi takınca :)

 

banyo ve dolap
sol ilk bölüm banyo, ikinci bölüm 25 cm eninde dolap

 

arkadan görünüş sol banyo sağ dolap

 

banyo-masa arası küçük dolap
küçük dolap için kablo kanalları

 

masaüstü dolabı
masa üstü dolabı

 

banyo üst dolap
banyo

 

solduş sağ dolap_2
sağ dolap 50 cm en 50 cm derinlik

 

başüstü dolabı
kabin üstü dolap

 

yatak-mutfak arası dolap
boy dolabı (yatak ve mutfak arasında)

 

sevgiler…

11 yorum

    1. Merhaba,
      işinize yaramasına sevindim. Ama bilgiler biraz değişti artık. Karavanı komple söktüm yeni baştan yapıyorum. İçine poliüretan levhadan izolasyon yaptım. Sonrada cam elyafı ve epoksi uyguluyorum. kendime gelirsem bunları da yazıya dökeceğim.Bazı kısa videoları instagram sayfamızda paylaştım. İlginizi çekerse bakabilirsiniz.

      Sevgiler…

  1. Merhaba Tunç bey,
    Bir karavan sevdası için 60 yaş ile daha yolun başındayım, ve öğreniyorum İveco 15 m3 araç alarak bu macerayı yaşamak istiyorum umarım her şey iyi yönde olacak .
    yayınladığınız ve yazdığınız tüm bilgiler için size teşekkür ederim.

    Saygılar
    Çetin .Ş.

    1. Çetin bey Merhaba

      Başlamak bitirmenin yarısı derler. Herşey gönlünüzce olsun. Umarım kısa sürede hayallerinize kavuşursunuz.

      Selamlar

  2. merhabalar, öncelikle elinize sağlık. abba yalıtım malzemesini panellere ne ile yapıştırdınız acaba?.

    1. Merhaba,

      Yalıtım malzemesini araca sikaflex 221 kodlu yapıştırıcı ile yapıştırdım. Yapıştırırken iki yüzeyinde temiz olmasında yarar var. İki yıldır kullanıyorum bir sorun çıkmadı.

      Kolay Gelsin Sevgiler
      Tunç

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir