Karavan işleri…

Karavan işleri…

Seçim için İstanbul’a geldik. Karavanda yaptığım işler, seçim çalışmalarından daha yoğun geçiyor :)

ilk önce buzdolabı ile uğraştım. Ardından rahat battı ve banyoyu hafifletmek için bütün banyoyu söktüm (duvarlardaki pvc kaplama ve yerdeki ev tipi duş teknesini). Teorikte karavan 12-14 kilo hafifleyecek. Bu işleri yaparken bende 2-3 kilo verdim (bunu bilsem bulaşmazdım). Bütün kaplamayı söktükten sonra, zemine hafif kontraplaktan duş teknesi yaptım. Zemini ve köşeleri cam elyafı ve epoksi ile kapladım. Duvardaki hataları kapatmak için epoksi macun ile yüzeyi yamadım. Ama zımpara yaparken maske kullanmama rağmen, her tarafım epoksi oldu. Bu nedenle ışıltılı, pürüzsüz yüzey hayalimden vaz geçtim ve direk boyaya geçtim.

Banyonun içi bu halde.

 

 

Ne işler açtım başıma :)

Karavanda bakım işlerine ilk başlama nedenim depoların doluluğunu gösteren şamandıraların arızalanması (nasıl olsa elime takımları aldım diye bütün birikmiş işleri yapayım dedim). Toplamda 3 şamandıra var. birinci arızalanınca normal karşıladım, ikinci de şanssızlık dedim, ama üçüncüde sorun çıkarınca biraz kıllandım :) Şamandıraları sökmek bela, masayı sök, halıyı çıkar, zemin kaplamasını sök, çok iş var. Ama 3 şamandırada arızalanınca başka çare kalmadı ve 2 saat uğraştım. Söktüğüm şamandıraları aldığım yere götürdüm ve sorunun göstergeleri kapatırken kullandıkları yapıştırıcının tarihi geçtiği için, bir grup üretimde bu sorunun olduğunu söylediler (benim şansım 3 şamandıranın da aynı seriden olması). Hazır şamandıraları sökmüşken banyo tadilatı, depo temizliği, bazı bağlantı parçalarının daha hafif malzeme ile değiştirilmesi bana neredeyse 1 haftalık işçiliğe patladı.

Bir şamandıra tamiratı bana nelere patladı.

 

 

Atık depolarına ful bakım.

 

Özetle, en başta hazır ev tipi duş teknesi almayın. Kendi duş teknenizi yapmanız daha kolay ve güzel olacaktır. Göstergelerinizi nereden aldığınıza dikkat edin. 2016 yılından bu yana bağlantı parçalarında ucuz ve hafif seçenekler artmış iyi araştırın.

Banyoda yat tipi tuvaleti kullanmıştım ama, zemine çok yakın olduğu için altını temizlemek çok zor oluyordu. Tuvaleti zeminden biraz yükselttim. Duş teknesinin giderini daha uygun bir yere taşıdım.

 

 

3 kat 18mm kontraplak ile platform yaptım ve motor kısmını yerden yükselttim.
Daha boya işi var. Bu ilk kat.

Kullanma suyu deposunun yerini değiştirdim. Arkadaki yedek buzdolabının yerini değiştirdim (artık sol tarafa daha yakın, sağ tarafta daha büyük bir alan var). Hidrofora basınç dengeleme tankı taktım, daha az devreye girecek (teorikte).

 

 

 

Sağda kullandığımız hidrofor, solda ise yeni taktığım basınç dengeleme tankı.

 

 

Sol üstteki su girişini plastik parça ile değiştim.

 

Su emiş borusunu plastik yerine bakır ile değiştirdim. Alt kısma bir “T” parça koydum, bu parçayıda tabana daha iyi bassın diye biraz tıraşladım.

 

Solar şarj regülatörünü yeniledim, artık güneşi bulursa saatte 40 amper enerji üretebilecek. Ön kaputun boyaları dökülmüştü bir gece sanayide karavanda yattım ve boya işlerini hallettiler (boyayı ben yapmadım, bazı şeyleri ustasına bırakmak lazım). Kayışların eskimiş onlarını yenilediler. Ek makas attırdım. Lastikleri değiştirdik. Karavana tırmanmak artık zor geliyordu, Bursa’da kayar basmak takdırdık. Egzost muayenesini yaptırdım.

 

Bu araçların kronik sorunu geniş yüzeyler zamanla atma yapıyor. Ama korkmayın iyi bir ustaya güzel bir boya yaptırırsanız derdiniz bitiyor

 

Umarım toplarlar :)

 

Boya başka yerlere bulaşmasın diye önce aracı güzelce paketliyorlar.

 

 

Makas atılıyor.

 

Banyo bitti ve yerleştirdik.

 

 

 

 

Şimdi karavanı yerleştiriyoruz. Rota Gürcistan 2-3 ay yokuz. İnternet ne zaman buluruz bilemiyorum.

Görüşmek dileğiyle.

 

Sevgiler….

10 yorum

  1. Merhaba ,öncelikle karavanını yapma aşamasında olan biri olarak bu faydalı paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
    Ben mutfak tezgahını kendiniz mi yaptınız? Ne malzeme kullandığınızı öğrenmek isterim.

    1. Merhaba,

      Öncelikle kolay gelsin. Mutfak tezgahını corian dan yaptırdım. dayanıklı ve güzel bir malzeme ama biraz ağır.

      Selamlar

  2. Merhabalar
    Sizin yaptıklarınızı okuduktan sonra ( yaklaşık 3_4 ay önce ) bende yapabllirmiyim acaba diye düşündüm yaş da 63 oldu zamanı geldi deyip 17 M3 bir Ducato aldım karamancı bir arkadaşım insanın kendisinin karavan yapamayacağını söylüyor ama ben sizin tecrübeniz den yararlanıp kendim yaparım diye karar verdim. Gerektiğinde sizden tavsiye istememi dilerim hoş karşılaştınız
    Selamlar
    Güneş

    1. Merhaba,

      Karavanı yapalı 3 sene oldu bazı bilgilerim eskimiş olabilir ama elimden geldiğince yardımcı olurum. Eğer elinizden iş geliyorsa ve sabırla çalışırsanız başarmamanız için hiç bir sebep yok.

      Herşey gönlünüzce olsun
      Sevgiler

  3. Selamlar;
    bir süredir bende sizin imalat sürecini takip ediyorum.Ben de bir camper sevdasına tutuldum. Sizden ve sizin gibi becerikli yardım sever paylaşımcılar sayesinde cesaretim arttı bende 17 M3 araç aldım. Marangozluk işlerine yabancı olsam da elim beceriklidir yapabileceğime inanıyorum fakat elektirik tesisatı beni korkutuyor. Sizden ricam bana bu konuda yardımcı olmanız beni yönlendirmeniz vaktiniz müsaitse size mail adresimi veriyorum iletişim bilginizi atarsanız sevinirim iyi günler dilerim.

    Devrim Akar
    devrimakar@yahoo.com.tr
    05337041217

    1. Merhaba,

      Yorumunuz için teşekkürler. Birilerine cesaret verdiğimizi duymak ayrıca sevindirici. Şimdi Gürcistan’dayız iletişim işi biraz sorunlu. Ancak mail olarak haberleşebiliriz.
      En kısa zamanda gönlünüze göre bir karavan yapmanız dileğiyle.

      Sevgiler
      Tunç

  4. Merhabalar
    Sizi uzun zamandır keyifle okuyorum,Hatta ilk karavanımı yaparken paylaşımlarınız baya işime yaradı.Şu an 13 m3 ducato var ,fakat aklım 17 m3 ‘te ama rüzgar direnci kafama takıldı ,ve sizden fikir almak istedim,13 m3 ile fırtınalarda bile araba sallanıyor ama 100,110 km hızlarda stabil gidebiliyorum tabi camlar kapalıyken, ama 17 m3 için kötü fırtınalı yada çok sert rüzgarlı havalarda 50,60 km hızlara düşüldüğü direksiyon kontrolünün zorlaştığı söyleniyor,baya uzun zaman kullanan birinin fikri önemli benim için,birde pis su giderleri için es koydunuzmu yada ne tavsiye edersiniz? Teşekkürler.

    1. Merhaba,

      Karavanı sürekli kullandiğimiz ve acelemiz olmadığı için hiç fırtınada yola çıkamdık :) Kullandığımız araçlar rahatlıkla 140*-150 km sürate çıkabilecek araçlar. Ama frenlerin bu kadar yüklü bir araçta yüksek süratlerde sorun çıkaracağını düşünüyorum. Biz prensip olarak 80-85 km hızı geçmiyoruz ve günlük maksimum 300 km mesafe katediyoruz. Sabit haldeyken çok sağlam fırtınalar atlattık ama araba devrilmedi :) Palamutbükün’de 90 km civarında fırtınaya yakalandık, hala ayaktayız. 17m3 aracın en büyük avantacı iç hacminin genişliği. Karavanda sürekli yaşıyorsanız basık bir araç özellikle kötü, kapalı havalarda sorun yaratabilir. Tercih sizin her havada yol almak mı ? Yoksa fırtınada keyifle karavanın içinde oturmak mı ?

      Sevgiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir